Makale
“Hormonlu Tavuk veya Piliç Eti”
Söyleminin Analizi
Yeterli ve dengeli beslenmenin
vazgeçilmez unsuru olan hayvan-
sal gıdalardan biri olan tavuk eti
diğer adıyla piliç eti, zaman za-
man doğrudan ve dolaylı olarak
medyanın eleştiri odağı haline
gelmektedir. Çoğu zaman uzman
olan kişilerin görüşlerine başvu-
rulmadan, bu alanda uzman ol-
mayan insanların yanlış beyanla-
rıyla tavuk eti, ülkemizde tüketil-
mesi uygun olmayan, riskli ve hor-
monlu gıda olarak anılmaktadır.
Bu yanlış algı geniş halk kitlelerin-
ce de kabül görmektedir. Böylesi-
ne talihsiz açıklamalar, hem insan-
larımızın hayvansal gıdalarla sağ-
lıklı beslenmelerini ve hem de ül-
kemiz hayvancılığının en gelişmiş
sektörü olan tavukçuluk sektörü-
nü engellemeye yöneliktir. Ülke-
mizde kişi başına tüketilen top-
lam protein 96 gram olup bunun
ancak 26 gramı hayvansal kaynak-
lıdır. AB ülkelerinde ise kişi başı-
na 110 gram olan günlük toplam
protein tüketiminin 66 gramı hay-
vansaldır
1
. Ülkemizde de bu hay-
vansal proteinin büyük kısmı be-
yaz et kaynaklı olup kişi başına yıl-
lık tüketimi yaklaşık 18 kg’dır. Du-
rum böyle iken beyaz et kaynakla-
rından biri olan piliç eti hakkında-
ki ön yargılar halkımızın yeterli ve
dengeli beslenememelerine se-
bep olabilmektedir. Ayrıca tavuk-
çuluk sektörümüz ekonomik an-
lamda oldukça büyük spekülas-
yonlara ve hayati riske maruz bıra-
kılmaktadır.
Ülkemiz tavukçuluğunda kullanı-
lan etlik civcivler, söylenenin aksi-
ne kesinlikle genetiği değiştirilmiş
veya özel ilaç enjekte edilmiş hay-
vanlar değildir. Yaklaşık bir asırdan
fazla süren ve günümüzde de de-
vam etmekte olan ıslah çalışma-
ları sonucu büyüme hızı artırılmış
hayvanlardır
2
, 3. Etlik civcivler, 35
gün gibi daha kısa bir sürede 2 kg
ve üzeri canlı ağırlığa ulaşabilmek-
Prof. Dr. Ahmet ŞAHİN
24
AHİ
EVRAN
AKTÜEL