Makale

“Hormonlu Tavuk veya Piliç Eti” 

Söyleminin Analizi

Yeterli ve dengeli beslenmenin 

vazgeçilmez unsuru olan hayvan-

sal gıdalardan biri olan tavuk eti 

diğer adıyla piliç eti, zaman za-

man doğrudan ve dolaylı olarak 

medyanın eleştiri odağı haline 

gelmektedir. Çoğu zaman uzman 

olan kişilerin görüşlerine başvu-

rulmadan, bu alanda uzman ol-

mayan insanların yanlış beyanla-

rıyla tavuk eti, ülkemizde tüketil-

mesi uygun olmayan, riskli ve hor-

monlu gıda olarak anılmaktadır. 

Bu yanlış algı geniş halk kitlelerin-

ce de kabül görmektedir. Böylesi-

ne talihsiz açıklamalar, hem insan-

larımızın hayvansal gıdalarla sağ-

lıklı beslenmelerini ve hem de ül-

kemiz hayvancılığının en gelişmiş 

sektörü olan tavukçuluk sektörü-

nü engellemeye yöneliktir. Ülke-

mizde kişi başına tüketilen top-

lam protein 96 gram olup bunun 

ancak 26 gramı hayvansal kaynak-

lıdır. AB ülkelerinde ise kişi başı-

na 110 gram olan günlük toplam 

protein tüketiminin 66 gramı hay-

vansaldır

1

. Ülkemizde de bu hay-

vansal proteinin büyük kısmı be-

yaz et kaynaklı olup kişi başına yıl-

lık tüketimi yaklaşık 18 kg’dır. Du-

rum böyle iken beyaz et kaynakla-

rından biri olan piliç eti hakkında-

ki ön yargılar  halkımızın yeterli ve 

dengeli beslenememelerine se-

bep olabilmektedir. Ayrıca tavuk-

çuluk sektörümüz ekonomik an-

lamda oldukça büyük spekülas-

yonlara ve hayati riske maruz bıra-

kılmaktadır. 

Ülkemiz tavukçuluğunda kullanı-

lan etlik civcivler, söylenenin aksi-

ne kesinlikle genetiği değiştirilmiş 

veya özel ilaç enjekte edilmiş hay-

vanlar değildir. Yaklaşık bir asırdan 

fazla süren ve günümüzde de de-

vam etmekte olan ıslah çalışma-

ları sonucu büyüme hızı artırılmış 

hayvanlardır

2

, 3. Etlik civcivler, 35 

gün gibi daha kısa bir sürede 2 kg 

ve üzeri canlı ağırlığa ulaşabilmek-

Prof. Dr. Ahmet ŞAHİN

24

AHİ

EVRAN

AKTÜEL