tedir. Bu hızlı büyümede, iklim
kontrollü kümesler, tam gün ay-
dınlatma ve soya ile mısıra dayalı
birinci sınıf yemin (kg başına 3200
Kcal metabolize olabilir enerji ve
230 gram ham protein, yeterli ve
dengeli oranda vitamin ve mine-
ral içeriği) katkıları fazladır. Bunun
dışında, daha az kontrollü kümes-
lerde ve açık alanda yetiştirilen et-
lik civcivler, vücut ısılarını denge-
de tutabilmek için daha fazla yem
tüketmelerine rağmen
daha yavaş büyüme-
leri söz konusudur.
Ancak kontrollü kü-
meslerde başlangıç-
ta ortam sıcaklığı 33
˚C’den 24 ˚C’ye tedri-
ci olarak zamana yayı-
larak azaltıldığından,
etlik civcivler vücut
ısısını ayarlamak için
daha fazla yem tüket-
mek zorunda kalma-
dığından tükettiği her
gram yemin en az ya-
rısını vücut yapı taşla-
rının teşkili için (beyaz
et üretimi) değerlendi-
rebilmektedir. Etlik piliç üreticileri,
tüm üretim aşamalarında etlik civ-
civlerin yukarıda bahsedilen sıcak-
lık hassasiyetine göre barınmaları-
nı, ihtiyaçları ölçüsünde temiz ok-
sijen almalarını ve kaliteli altlık (ıs-
laklığa ve toza neden olmayan)
üzerinde barınmalarını sağlamak-
ta, kümesin temizlik ve dezenfek-
siyonunu garanti altına almakta-
dırlar. Etlik piliç üretiminde bu ön-
lemler sadece yetiştirme döne-
mi ile sınırlı kalmamakta, aynı za-
manda taşıma ve kesim sırasın-
da da devam ettirilmektedir. Kü-
meslerde metrekareye düşen civ-
civ sayısı 10’dan daha fazladır. Bu
barınma sıklığı, AB normlarına uy-
gundur. Oldukça konforlu kümes-
lerde son derece kaliteli yemler-
le beslenen civcivler, yem aramak
veya eşelemek için ayrıca zaman
ve enerji harcamadan 24 saat bo-
yunca yem yiyip su içip arta kalan
zamanlarında da sürekli uyuduk-
larından ya da hareketsiz kaldıkla-
rından vücutlarına aldıkları ener-
ji ve diğer besin maddelerini ço-
ğunlukla kendi vücutları için kul-
lanmaktadır. Eğer etlik piliç üreti-
cileri ve entegre firmaları, hayvan
refahına uyulmaması ve civcivle-
rin ihtiyaç duydukları konforlu or-
tamların sağlanmaması durumun-
da, verimli bir üretim yapılamaya-
cağını çok iyi bilirler. Bu özel şart-
lar ve kaliteli besleme uygulama-
ları sonucu, kısa süre içinde sağla-
nan bu hızlı büyüme, konu uzma-
nı olmayan kişiler tarafından fark-
lı anlaşılarak farklı yorumların ya-
pılmasına ve nihayetinde tüketici-
lerin tavuk eti tüketmeleri konu-
sunda algı yanılmalarına sebep ol-
maktadır.
Tavukların hızlı büyümesini sağla-
mak için kesinlikle hormon uygu-
laması yapılmamaktadır. Tavuklar-
da hormon kullanımı ile ilgili ya-
pılan bilimsel araştırmalar, hor-
monlardan beklenen sonuç alın-
masının mümkün olmadığını, ta-
vuklara hormon verilmesinin eko-
nomik ve uygulanabilir olmadı-
ğını göstermiştir. Hormonun be-
dava olması durumunda olsa bile
hayvanı
yakalama
ve hormon enjeksi-
yonu gibi işlemler,
hayvanlarda stres
ve acıya sebep ola-
cağından canlı ağır-
lık artışı değil daha
çok canlı ağırlık kay-
bına neden olur. Bu-
nun yanında, örne-
ğin 100 bin adet ka-
pasiteli bir kümes-
te, her bir etlik civ-
civin vücuduna hor-
mon enjeksiyonu iş-
lemi oldukça zah-
metli bir işlemdir.
Ülkemizde tavukçu-
luk sektöründe hormon kullanımı
yasaktır ve bugüne kadar hormon
kullanımına dair yetkili kurumlar
tarafından rapor edilmiş herhan-
gi bir vakaya da rastlanılmamıştır.
Bu konuda eski adıyla Tarım ve Kö-
yişleri Bakanlığı tarafından yayın-
lanan “Gıda Değeri Olan Hayvan-
lara Uygulanması Yasaklanan ve
Belli Şartlara Bağlanan Hormon ve
Benzeri Maddeler Hakkında Tebliğ
(Tebliğ No: 2003 /18 )”de etlik pi-
liç üretiminde anabolik etkili (kas
veya beyaz et yapıcı) hormon kul-
lanımının yasak olduğuna dair bil-
gi mevcuttur.
AHİ
EVRAN
AKTÜEL
25