AHİ
EVRAN
AKTÜEL
29
Yerinde ve faydalı kulla-
nılmayan her şey israftır.
Acaba bu durumun farkın-
da mıyız?
İsraf ve tüketimin sınır tanımadı-
ğı günümüzde insanların günlük
hayatında artık sıradan görülen
birçok davranış, israfa ciddi de-
recede örnek oluşturmuş ve israf
normalleştirilmeye
başlanmış-
tır. Boşa geçen zamanlardan ge-
reksiz yere yanan ışıklara, lüzum-
suz çalışan âletlerden çöpe giden
ekmeklere, fazladan alınan eşya-
lardan çizilip atılan kâğıtlara ka-
dar pek çok davranış israf ve tü-
ketimin ne kadar büyük olduğu-
nu göstermektedir. İstatiksel ra-
kamlara baktığımızda, israf etti-
ğimiz malzemelerle beraber, on-
ların yetişmesi için gerekli kay-
nakları da boşa harcadığımız gö-
rülüyor. Meselâ 1 kilogram pirin-
cin yetişmesi için 2.000 ile 5.000
litre arasında su gerekmektedir.
Aynı şekilde 1 kilogram buğdayın
yetişmesi için 1.000, hayvanlarda
1 litre süt üretilmesi için 2.000 ile
4.000, 1 kilogram şeker için 3.000,
1 kilogram kahve için 20.000 lit-
re su gerekmektedir. Bu rakam-
ları kısaca örneklendirirsek bir
tencere pilav pişirip attığımızda
2.000 litre suyu da israf etmiş olu-
yoruz. Türkiye’de bir yılda sadece
enerjideki kaçak, kayıp ve yalıtım
başlıkları altında toplanan israfın
boyutu 15 milyar doları bulmak-
tadır. İsrafı engellemenin birin-
ci yolu, onu fark etmektir. Günü-
müzde birçok fert israfı fark ede-
mez hâle gelmiştir.
İsraf eden önce kendine
zarar verir
İsraf ve aşırı tüketim üzerinde du-
rulması gereken zararlı bir alış-
kanlıktır. Tüketerek mutlu olma
alışkanlığı, kişinin kendi kendini
imha etme sürecidir. Hiçbir tüke-
tim malzemesinin insanı uzun sü-
reli mutlu etmediği ortadadır. Tü-
ketim daha fazla harcamayı, daha
fazla harcama ise lüks ve israfı be-
raberinde getirmektedir. Lüks ve
sefahat içinde bulunan ve bu tü-
ketim psikolojisi ile ilelebet böyle
kalacağını düşünen Batı dünyası
ekonomik krizlerle boğuşmakta-
dır. Bitmez ve tükenmez zanne-
dilen maddî değerlerin hepsi tü-
kenmekte, güçlü devletler bile
borç batağında perişan olmak-
tadır. O devletlerin perişan olma-
sında, yapılan ferdî hatalar, ölçü-
süz tüketim ve geri dönüşümü
olmayan israf önemli bir yere sa-
hiptir. Ferdin kendini tüketim ve
israfa vermesi arz-talep ve kazanç
dengesini bozmakta, önce toplu-
luğu oluşturan fertler fakirlik ve
yoksulluk içine düşmekte, ardın-
dan da o fertlerin oluşturduğu
milletler ve devletler iflâs etmek-
tedir. Sürekli tüketmeye teşvik
edilen insanlık, tüketimin kayna-
ğını bulmakta zorlanmakta, geli-
rinden daha fazla harcama yap-
maktadır.
Kaynakları boş yere tüke-
tiyoruz
İnsanın
kendi
çevresindeki
imkânları hoyratça israf etmesi
tabiatın da dengesini bozmuştur.
Boşa atılan her ürünün emek ve
kaynak kaybına yol açtığı, o ürü-
nün elimize ulaşıncaya kadar ge-
çirdiği safhalar göz önüne alındı-
ğında biraz daha fark edilecektir.
Bir dilim ekmek çöpe gittiğinde
o ekmekle beraber onu elde et-
mek için ekilen tohumluk buğda-
yın, çiftçinin emek ve çalışma sü-
resinin, buğdayı un hâline geti-
ren fabrikadaki enerjinin, çalışan
işçinin emeğinin, unu fırına ge-
tirmek için yapılan faaliyetlerin,
fırında yanan odunun ve onu al-
mak için verilen paranın da boşa
gittiğini fark etmemiz gerekiyor.
Toplumumuzun ekmekle ilgi-
li üretim, tüketim, israf ve tüketi-
ci alışkanlıkları konularında Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı-
nın ilgili kuruluşu Toprak Mahsul-
leri Ofisi (TMO) Genel Müdürlü-
ğü tarafından yurt çapında yap-
tırılan bir araştırmada, ülkemizde
günde 6 milyon, yılda 2,1 milyar
ekmeğin israf edildiği sonucu or-
taya çıkmıştır.
Bu üzücü sonuçlar ekmek israfı-
nın önlenmesine yönelik tedbir-
lerin ivedilikle alınmasını gerek-
li kılmış ve bu doğrultuda dev-
let, 17 Ocak 2013 tarihinde “Ek-
mek İsrafını Önleme Kampanya-
sı” başlatmıştır. Kampanya ile israf
konusunda toplumsal duyarlılık
oluşturulması, israfın üretim ve
tüketim aşamalarında önlenme-
si, ekmeğin uygun yöntemler ile
muhafazasının sağlanması, bayat
veya ihtiyaç fazlası ekmeğin yine
insan gıdası olarak değerlendiril-
mesi konularında toplumun bi-
linçlendirilmesi amaçlanmıştır.
Sonuçta 2012’de 5,9 milyon adet
olan toplam ekmek israfı, Ekmek
İsrafını Önleme Kampanyasının
etkisiyle 2013 yılında 4,9 milyon
adede inmiştir.
Araştırma bağlamında sorgulan-
ması gereken bir diğer önemli
konu da toplum tarafından han-
gi davranışların ekmek israfı ola-
rak değerlendirildiğidir. Bilindi-
ği gibi konunun uzmanları, üre-
tilen ekmeğin insan gıdası dışın-
daki her türlü tüketimini veya tü-
ketilemeden çöpe atılmasını “is-
raf” olarak kabul etmektedirler.
Kampanya sürecini değerlendi-
ren yetkililer ekmek tüketiminde
2,5 milyar TL tasarruf sağlandığı-
nı belirtiyor. Buna çöpe atılmak-
tan kurtarılan 300 milyon TL de
ilave edildiğinde, milli ekonomi-
mizde bu kampanya ile bir yıllık
süre içerisinde 2 milyar 800 mil-
yon TL tasarruf sağlandığını ifade
ediyorlar.