30
AHİ
EVRAN
AKTÜEL
İngiltere’deki Makine Mühen-
disleri Enstitüsü’nün hazırladı-
ğı rapora göre, artan dünya nü-
fusunun gıda ihtiyacını karşıla-
mak için israfın azaltılması haya-
ti önem taşıyor. Bu rapora göre
her yıl dünyada dört milyar ton
gıda maddesi üretiliyor ve bunla-
rın neredeyse yarısı çöpe atılıyor.
Rapora göre 2075 yılında dünya
nüfusunun 9,5 milyara ulaşacağı
tahmin ediliyor. Bu nüfusun ih-
tiyacını karşılamak için gıda isra-
fının azaltılması çok önemli. Ra-
pora göre, büyük miktarda ara-
zi, enerji, gübre ve su da israf edi-
liyor. Ancak raporu hazırlayan-
lar, rakamların başka bir mesaj
daha verdiğini söylüyor: “İsrafı
azaltabilirsek, artan dünya nüfu-
sunun gıda ihtiyacını karşılama-
mız mümkün. Bunu yapmak için
daha fazla ağaç kesmeye ve ekim
yapmaya gerek yok.”
Dünya’da genel anlamda herke-
se yetecek kadar gıda üretilirken
BM istatistiklerine göre, Afrika,
Asya ve Güney Amerika başta ol-
mak üzere 1 milyar insan açlıkla
boğuşuyor. Dünya nüfusunun al-
tıda biri açlık sorunu ile yüz yüze.
Yetersiz ve dengesiz beslenme-
nin yol açtığı ölümler ve fiziksel
bozukluklar, ulusal ve uluslarara-
sı düzeyde trajik boyutlara ulaş-
mıştır. Yetersiz beslenme ve açlık-
la ilgili hastalıklar sonucu gerçek-
leşen ölümlerin diğer sebeplerle
kıyaslandığında yüzde 60 civarın-
da olduğu belirtilmektedir. Aç-
lıkla boğuşanların başında da ço-
cuklar geliyor. BM verilerine göre
5 yaş altında 195 milyon çocuk
yeterince beslenmiyor. Her yıl
milyonlarca çocuk sadece anne-
leri yetersiz beslendiği için nor-
malden az kiloda doğuyor. Özel-
likle gelişmekte olan ülkelerde
10.9 milyon çocuk 5 yaşına ulaş-
madan hayatını kaybediyor.
Yeterince alalım, israftan
kaçınalım
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım
Örgütü (FAO) tarafından 1981 yı-
lında 16 Ekim Dünya Gıda Günü
olarak kabul edilmiştir. Dün-
ya Gıda Günü’nde Birleşmiş
Milletler’e üye ülkelerde açlık,
beslenme, gıda üretimi ve tüke-
timi gibi konular incelenmekte-
dir. Ülkemizde de her yıl 16 Ekim