AHİ
EVRAN
AKTÜEL
31
Dünya Gıda Günü’nde etkinlikler
düzenlenmektedir. Düzenlenen
bu etkinlikler kapsamında bilgi
veren FAO Türkiye Temsilcisi Yuri-
ko Shoji, FAO tarafından 2014 yı-
lının ana temasının “Aile Çiftçiliği:
Dünyayı Besle, Yeryüzünü Önem-
se” olarak belirlendiğini ifade etti
ve Dünya Gıda Günü vesilesiy-
le amaçlarının açlık ve yoksul-
lukla mücadelede aile çiftçiliğini
öne çıkarmak olduğunu kaydet-
ti. Shoji, açlığa karşı verilen mü-
cadeleyi kazanmak için siyasi ka-
rarlılık, bütünsel bir yaklaşım ve
sosyal katılımın önemini vurgula-
dı ve dünyada 805 milyon kişinin
hâlâ yeterli gıdaya ulaşamadığı-
nın altını çizdi.
Şu anda dünyanın içinde bulun-
duğu açlığın, yoksulluğun ve iş-
sizliğin temel kaynağı israftır.
Önemli sosyal problemleri israf
ile ilişkilendirdiğimiz gibi çevre
sorunlarını da israf ile ilişkilendi-
rebiliriz. Bütün insanlar büyük bir
ailenin parçaları, kaynaklarımız
bütün insanlara ve bizden sonra
gelecek olanlara ait. Etkin ve ve-
rimli kullanım ile israftan kaçın-
malı dünyanın yoksullaşmasına
engel olmaya çalışmalı insanları
açlık ve susuzluğun yol açtığı bü-
yük sorunlara maruz bırakmama-
lıyız. İsrafın önlenmesi bir vakfın,
devletin, özel sektörün veya sivil
toplum kuruluşlarının tek başına
üstesinden geleceği bir konu de-
ğildir. Her kesimden katılımın ol-
ması gerekir. Ailede bireylerin is-
rafı önleme bilinciyle yetiştirilme-
si aile içinde israfı önleme bilinci-
nin geliştirilmesi ve bir bütün ola-
rak aile bireylerinin tasarruflu ya-
şamayı öğrenmesi ve öğretmesi
gerekmektedir. Çocuk eğitimin-
den okullardaki müfredata, top-
lumdaki bazı alışkanlıkların de-
ğişmesinden, tüketim kültürü-
nün gözden geçirilmesine kadar
çok boyutlu müdahaleler gerek-
mektedir. Bunun için eğitimde
okul öncesinden başlayıp üniver-
siteye kadar israf konusunun iş-
lenmesi büyük bir önem arz et-
mektedir. İhtiyaç fazlası üretme-
yip israftan kaçınarak açlık, kirli-
lik, hastalık, susuzluk çekmeyen
bireylerin olduğu yeterli, erişile-
bilir, kaliteli, güvenilir ve ekono-
mik gıda üretilen bir dünya oluş-
turabiliriz.