AHİ

EVRAN

AKTÜEL 

31

Dünya Gıda Günü’nde etkinlikler 

düzenlenmektedir. Düzenlenen 

bu etkinlikler kapsamında bilgi 

veren FAO Türkiye Temsilcisi Yuri-

ko Shoji, FAO tarafından 2014 yı-

lının ana temasının “Aile Çiftçiliği: 

Dünyayı Besle, Yeryüzünü Önem-

se” olarak belirlendiğini ifade etti 

ve Dünya Gıda Günü vesilesiy-

le amaçlarının açlık ve yoksul-

lukla mücadelede aile çiftçiliğini 

öne çıkarmak olduğunu kaydet-

ti. Shoji, açlığa karşı verilen mü-

cadeleyi kazanmak için siyasi ka-

rarlılık, bütünsel bir yaklaşım ve 

sosyal katılımın önemini vurgula-

dı ve dünyada 805 milyon kişinin 

hâlâ yeterli gıdaya ulaşamadığı-

nın altını çizdi.

Şu anda dünyanın içinde bulun-

duğu açlığın, yoksulluğun ve iş-

sizliğin temel kaynağı israftır. 

Önemli sosyal problemleri israf 

ile ilişkilendirdiğimiz gibi çevre 

sorunlarını da israf ile ilişkilendi-

rebiliriz. Bütün insanlar büyük bir 

ailenin parçaları, kaynaklarımız 

bütün insanlara ve bizden sonra 

gelecek olanlara ait. Etkin ve ve-

rimli kullanım ile israftan kaçın-

malı dünyanın yoksullaşmasına 

engel olmaya çalışmalı insanları 

açlık ve susuzluğun yol açtığı bü-

yük sorunlara maruz bırakmama-

lıyız. İsrafın önlenmesi bir vakfın, 

devletin, özel sektörün veya sivil 

toplum kuruluşlarının tek başına 

üstesinden geleceği bir konu de-

ğildir. Her kesimden katılımın ol-

ması gerekir. Ailede bireylerin is-

rafı önleme bilinciyle yetiştirilme-

si aile içinde israfı önleme bilinci-

nin geliştirilmesi ve bir bütün ola-

rak aile bireylerinin tasarruflu ya-

şamayı öğrenmesi ve öğretmesi 

gerekmektedir. Çocuk eğitimin-

den okullardaki müfredata, top-

lumdaki bazı alışkanlıkların de-

ğişmesinden, tüketim kültürü-

nün gözden geçirilmesine kadar 

çok boyutlu müdahaleler gerek-

mektedir. Bunun için eğitimde 

okul öncesinden başlayıp üniver-

siteye kadar israf konusunun iş-

lenmesi büyük bir önem arz et-

mektedir. İhtiyaç fazlası üretme-

yip israftan kaçınarak açlık, kirli-

lik, hastalık, susuzluk çekmeyen 

bireylerin olduğu yeterli, erişile-

bilir, kaliteli, güvenilir ve ekono-

mik gıda üretilen bir dünya oluş-

turabiliriz.