AHİ

EVRAN

AKTÜEL 

47

Kırşehir ilk çağlardan beri Hititler, 

Frigler, Makedonyalılar, Helen-

ler, İranlılar, Romalılar ve Bizans-

lılar yönetiminde ve çeşitli kül-

türlerin etkisi altında kalmıştır. 

Tepesidelik Tuz Ocağı Kırşehir’in 

17 km doğusunda, adını verdiği 

Kırsehir‘e bağlı Tepesidelik köyü-

nün 2  km Güneydoğusunda ye-

ralır. Edinilen bilgilere göre yak-

laşık 2500 - 3000 yıldır Tepeside-

lik Tuz Ocağı’nın işletildiği düşü-

nülür. 990.000 ton kaya tuzu re-

zervi ile Türkiye’nin en büyük Tuz 

Ocağı Madenleri arasında yer 

alır. Yıllarca yapılan üretimler so-

nucu maden içinde büyük – kü-

çük pek çok galeri oluşmuştur.

Civardaki en kaliteli ve berrak 

görünüme sahip tuzların Tepe-

sidelik Tuz Ocağı’ndan çıkarı-

lan tuzlar olduğu ünlü Alman 

Prof. Dr. Jobst Wippern tarafın-

dan 1961 yılında hazırlanan ra-

porda belirtilmiştir. Prof. Wip-

pern madenden çıkan tuzu “et-

kileyici beyaz” olarak tanımlamış 

ve yüksek saflıkta olduğunu be-

lirtmiştir. Maden 1955 – 2001 yıl-

ları arasında Tekel tarafından iş-

letilmiş, 2001 – 2011 yılları ara-

sında faaliyet göstermiştir. Kot-

has Salt Mayıs 2011 de madeni 

devralıp, “Türkiye’nin en kalite-

li tuzunu üreteceğiz” sloganı ile 

faaliyetlerine başlamıştır. Yerin 

40-45  metre altından çıkarılan 

tuz Türkiye’de çeşitli illere ve Av-

rupa ülkelerine karla mücadele 

amaçlı yol tuzu olarak sevk edi-

lir. Kırşehir’in yakınlarındaki Te-

pesidelik Tuzlası tuz üretimine 

hız vermiştir. 

Romalılar zamanından günümü-

ze kadar tuz üretimini devam et-

tiren tuz ocağı KOTHAS-SALT Şir-

ketiyle çalışma alanını genişlet-

miş ve tuz üretimini de hayli art-

tırmıştır. Yıllık yaklaşık olarak 50 

bin tonun üzerinde tuz üretimi 

yapılır. 2011 yılında Hollanda’ya 

23 bin ton tuz ihraç edilmiştir. Kı-

şın kar mücadelesinde Karayol-

larının ihtiyacını rahatça karşıla-

yan şirket Antalya, Konya ve Kay-

seri Karayollarının ihalelerini de 

alarak Pazar ağını genişletmiştir. 

Modern usullerle yeni tuz kay-

naklarını işletmeye açan şirkette 

15 erkek eleman çalışmaktadır. 

Yeryüzünün 20-30 metre altında 

yeni tuz kaynakların değerlendi-

rirken çalışma sahalarında kan-

tar dahil tam teçhizat ve 2 adet 

esgavatör, 1 yükleyici ve 4 adet-

te kamyon kullanılmaktadır. 46 

hektarlık bir alana sahip tuz çı-

kartılmakta olup ocakta kalite-

li kristal tuzun tonu 250 liradan, 

diğer tuzun da tonu 30 ila 50 li-

radan satılmaktadır.

Yetkililer Kırşehir”de bulunan 

maden ocaklarının sevkiyatın 

zorluğu ve maliyetin yüksekli-

ğinden dolayı işletilemediğin-

den bahsetmiş ve Kırşehir’den 

geçecek bir tren yolunun tuz 

sevkiyatlarını ve hizmetleri ra-

hatlatacağı, tuzun daha ucuz pa-

zarlanacağı yetkililerce dile geti-

rilmiştir.

Kaya Tuzu 

Ülkemizde uzun yıllar boyunca 

iyotlu sofra tuzu kullanıldıktan 

sonra yeni yeni adından söz edil-

meye başlanan kaya tuzu, doğa-

da serbest halde bulunan 84 mi-

neralin “tamamını” içeren ve bu 

nedenle lezzetten de öte insan 

sağlığı için gereksinim niteliğin-

de olan bir tuz türüdür. Herhan-

gi bir katkı maddesi içermeyen 

ve işlenmesine gerek olmadan 

kullanılan kaya tuzu, tamamen 

doğal yapıya sahip olduğu için 

dünyanın birçok yerinde araştır-

ma yapan bilim adamları tara-

fından da tavsiye edilir. Demir, 

magnezyum, kalsiyum ve potas-

yum gibi insan vücudunun te-

mel yapı taşlarını oluşturan mi-

neraller açısından da son derece 

zengin olan kaya tuzunun ger-

çek anlamda bir sağlık dostu ol-

duğu söylenir. İnsan sağlığı için 

bu kadar yararı olan ve yapay iş-

lemlerden geçirilmesine gerek 

olmayan kaya tuzunun yine de 

piyasa genelinde satışa sunulan 

bazı işlenmiş türleri de vardır.

Bu aşamada işlenmiş yani rafi-

ne kaya tuzunun ağırlıklı ola-

rak sodyum klorür(NaCl) içerdi-

ği unutulmamalı ve doğal ola-

rak kullanılan kaya tuzu ile karış-

tırılmamalıdır. Mineral içeriğinde 

yoğun olarak Sodyum Klorür bu-

lunan rafine kaya tuzlarının çe-

şitli işlemlerden geçirilmesi, do-

ğal yapısını ve dolayısı ile insan 

sağlığına olan yararını büyük 

oranda azaltır. Doğal kaya tuzu, 

kaya tuzu kaynağı olarak adlan-

dırılan bölgelerden elde edilir ve 

toprak içerisinde sertleşmiş hal-

de bulunan bu mineraller yalnız-

ca temizlenir. Toprak parçaları-

nın çeşitli temizleme işlemleriy-

le kaya tuzundan ayrılması hari-

cinde ki bu işlem bir nevi yıka-

ma olarak da nitelendirilir, doğal 

kaya tuzu başka herhangi bir iş-

lemden geçirilmez ve tamamen 

doğal olarak sofralara ulaşır. Sağ-

lıklı her insanın vücudunda be-

lirli bir oranda tuz bulunur ve bu 

tuz da tıpkı doğal kaya tuzu gibi 

84 mineralden oluşur. Bu neden-

le insan vücudunun doğal kaya 

tuzu içerdiği ve bu tuzun kaybe-

dilmemesi için yine doğal kaya 

tuzu tüketilmesi gerektiği söy-

lenir.

Çok sıcak iklimlerde yaşamayan 

ve gün içerisinde aşırı efor sarf 

etmeyen insanların günlük tuz